Jak wyglądały dawne ziemianki, a jak wyglądają współczesne?
Te budowle mają bardzo długą historię, używały ich już plemiona słowiańskie. Na początku dawały schronienie, dzisiaj służą głównie do przechowywania przetworów, warzyw oraz owoców. Stare ziemianki były dziurami zrobionymi w ziemi, otwór zabezpieczano kamieniami oraz gliną. Dzisiaj mamy lepsze technologie oraz surowce, dlatego do budowy ziemianki w ogrodzie wykorzystujemy płyty oraz bloki betonowe. Współcześnie dba się również o wentylację ogrodowego spichlerza.
Dlaczego warto zbudować własną ziemiankę?
Nasze prawo nakazuje nam, abyśmy zgłosili chęć budowy takich obiektów jak altana, garaż oraz ziemianka. Nie musimy czekać na zgodę, warto jednak załatwić sprawy formalne. W ziemiance panuje bardzo korzystna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Dobrze postawiony obiekt sprawi, że temperatura będzie stała przez cały rok. Korzystnie wpływa to na przechowywanie warzyw korzeniowych, takich jak: seler, marchew, pietruszka. Dobrze przechowują się również owoce – jabłka oraz gruszki. W nowoczesnym budownictwie raczej nie uwzględnia się piwnic, dlatego dobrze mieć w swoim ogrodzie miejsce, w którym będziemy trzymać przetwory – dżemy, kompoty, pikle. W ten sposób zaoszczędzimy wiele miejsca w kuchennych szafkach, a trwałość naszych przetworów będzie jeszcze dłuższa. Miłośnicy alkoholi domowej roboty często przechowują w ziemiankach wina, nalewki oraz piwa domowej roboty. Warto też wspomnieć, że ziemianka w ogrodzie potrafi być wspaniałym elementem architektury.
Be the first to comment