Współczesne ziemianki ogrodowe

Ziemianki naszych dziadków

Ziemianki kojarzą nam się z pięknymi budowlami, które częściowo zatopione są w ziemi. Dach tej budowli może być porośnięty mchem, trawą albo roślinnością płożącą się. Ziemianka doceniana była kiedyś, kiedy nie mieliśmy jeszcze lodówek. Dziadkowie przechowywali w nich mięso, warzywa, owoce oraz wszystkie produkty, które w szybki sposób tracą swoją świeżość. Przechowywano w niej także wina oraz nalewki domowej roboty. Czasami służyły jako schronienia.

Ogrodowe spichlerze dla wymagających

Ziemianka w ogrodzie dzisiaj pełni podobną rolę. Decydują się na nią ludzie, którzy pragną cały rok rozkoszować się swoimi plonami. W dobie dbania o zdrowie jest to niezwykle cenny element architektoniczny naszego ogrodu. Warzywa i owoce, które zostały wyhodowane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego na pewno bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie. W ziemiance cały rok panują podobne warunki, temperatura nigdy nie spada poniżej zera, więc nie musimy się martwić o przemrożenie naszych ekologicznych plonów oraz przetworów i o utratę ich świeżości. Latem w chłodnym pomieszczeniu możemy przechowywać napoje. Organizując grilla ze znajomymi docenimy schłodzone piwo oraz wino, które przeleżało cały dzień w ziemiance. Wybudowanie takiego obiektu wymaga pewnej wprawy, ale jeśli przeczytamy, jak krok po kroku zbudować ziemiankę na pewno sami doskonale poradzimy sobie z wyzwaniem. Warto też pomyśleć o tym, w jakim miejscu powstanie nasza budowla. Na pewno powinniśmy unikać miejsc podmokłych oraz gleb piaskowych.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*